Terug naar overzicht

Een inimini lichtpuntje in een nare tijd voor vluchtelingen

Inmiddels zijn de eerste Oekraïense gezinnen opgevangen in Helmond. En gelukkig komen er binnenkort heel wat plekken bij waar vluchtelingen terecht kunnen. Daarnaast biedt de stad ook ruimte aan jongeren tussen de 14 en 18 jaar uit onder meer Syrië, Eritrea en Afghanistan, die hun thuisland zijn ontvlucht en zonder ouders of andere begeleiders in Nederland terecht zijn gekomen. Zware verhalen, voor de meesten van ons haast onvoorstelbaar.

Ondertussen is het een en al vrolijkheid in het centrum. Eindelijk kunnen we weer flaneren over de kermis. Lachen, gillen, zingen en een drankje bestellen op het terras. En gezien het aantal bezoekers hebben we het ontzettend gemist. Bij de Oekraïense tieners die momenteel in de Torenstraat verblijven bleef de kermis ook niet onopgemerkt. Maar ja, als je niets hebt…

En toen kwam het gouden duo M’hamed van de LEV-groep en centrummanager Linda in actie. De kermisexploitanten werden benaderd en ze boden spontaan gratis ritjes in de attracties en lekkernijen aan, Mark van Rest-O-Ricus zorgde voor gratis maaltijden met een ijsje toe. Binnen een dag was het allemaal geregeld.

Donderdagmiddag en -avond hebben al deze kinderen genoten van de kermis. Het is een heel klein druppeltje op een gloeiende plaat, maar zoals één van de moeders zei: ‘Het is geweldig om mijn kind weer eens te zien lachen’.

Dit laat maar weer eens zien dat we ontzettend trots kunnen zijn op Helmond. Samen krijgen we veel in korte tijd voor elkaar. Nogmaals grote dank aan de kermisexploitanten en Rest-O-Ricus. Dankzij hen hebben deze kinderen vandaag weer even kind kunnen zijn.