Terug naar overzicht

Eten op tapas- en sushidag in Helmond centrum

Na de Internationale Hamburgerdag volgen deze maand ook de Wereld Tapas Dag op 16 juni en International Sushi Day op 18 juni. Wat het precies inhoudt? Gewoon een mooie gelegenheid om een vorkje te gaan prikken of de eetstokjes tevoorschijn te toveren.

Tapas alleen Spaans?

Tapas zijn van origine Spaanse aperitiefhapjes. Een opwarmertje voor het echte diner gaat beginnen. De kleine gerechtjes worden vaak geserveerd bij alcoholische versnaperingen. Leuk weetje: héél vroeger, toen reizen alleen nog te paard ging, hielden ruiters pauze in herbergen. Om daar op adem te komen met een flinke neut. Om te voorkomen dat ze dronken weer op hun paard zouden stappen, kregen ze hapjes aangeboden in de hoop dat ze niet alléén aan de alcohol gingen.

Een avondje happen
Inmiddels worden tapas allang beschouwd als avondmaaltijd. En niet alleen in Spanje. Ook in Nederland houden we wel van een avondje hapjes eten. Het is een gezellige manier van samenzijn en samen eten.

In het centrum van Helmond zijn er restaurants die gespecialiseerd zijn in kleine hapjes, en waar je het hele jaar door kunt smullen van tapas.

Tapasrestaurants in Helmond centrum

International Sushi Day

Dacht jij dat de oorsprong van sushi in Japan ligt? Mis! Het komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, waar ze jááren geleden vis lieten fermenteren met rijst. Dat was blijkbaar lekker, want deze methode verspreidde zich over de rest van Azië en uiteindelijk ook Japan. Hier kwamen ze erachter dat verse vis toch ook wel heel lekker was, in combinatie met een beetje zure rijst.

Een wereldwijde hit
Het was uiteindelijk aan het begin van de negentiende eeuw in Tokio dat de tegenwoordige sushi vorm kreeg, met verschillende soorten vis, zeevruchten, groente en zeewier. Samen bereid in kleine, sierlijke hapjes. Inmiddels is wordt het over de hele wereld gegeten.

Sushi begon als street food, maar inmiddels zijn er vele restaurants die sushi op het menu hebben staan. Zo ook in Helmond

Sushirestaurants in het centrum van Helmond