Terug naar overzicht

Gaan we het wereldrecord ‘langste waslijn met sokken’ halen?

Eindelijk kan Helmond in het Guinness Book of Records komen. Het moest al twee keer afgeblazen worden, maar dit jaar gaan we ervoor! Op 2 en 3 april gaan we het wereldrecord ‘langste waslijn met sokken’ behalen op het Piet Blomplein. Voor een heel goed doel.

Tahné Kleijn is het brein achter dit project met de toepasselijke naam ’n Ouwe Sok. We klommen in de telefoon om meer te weten te komen over dit mooie plan.

Tahné: “Het is ooit begonnen bij Waskracht. Ik wilde een pr-stuntje bedenken, maar het liep volledig uit de hand, haha. Ik kwam op het idee om het wereldrecord ‘langste waslijn met sokken’ te verbreken en daar een inzamelingsactie aan te koppelen. Het record staat nu op 6600 meter, maar ik wil gaan voor de 8 kilometer.”

Er leven in Helmond veel mensen onder de armoedegrens. Op dit moment ongeveer 2500 kinderen. En dat zal de komende tijd alleen maar toenemen nu alles flink duurder gaat worden. Er zijn  verhalen van mensen al twee jaar zonder gas leven. Moet je je voorstellen, al die tijd geen verwarming en geen warm water. Of kinderen die zonder ontbijt naar school gaan omdat er gewoonweg geen geld is voor brood. Veel armoede is verborgen, de schaamte is vaak groot.

“We willen met de opbrengsten van de actie kinderen die in armoede leven een droomdag geven. Als er 50.000 euro opgehaald is, is er per kind €20,- te besteden. We hebben al rondgevraagd wat de wensen zijn. Oudere kinderen zouden het bijvoorbeeld geweldig vinden om ook een keer naar de bioscoop te gaan met vrienden. En met Museum Helmond zijn we in gesprek over de mogelijkheid om kinderen een nachtje te laten slapen in het kasteel. Dat is natuurlijk heel bijzonder”, vertelt Tahné.

100.000 sokken, 8 kilometer waslijn en 100.000 wasknijpers liggen al klaar. Wat is er dan nog meer nodig? “Hangteams!”, zegt Tahné. “Per team van maximaal 15 mensen moeten er 1000 sokken opgehangen worden. Het snelste team krijgt de eervolle titel ‘Held op Sokken’.” En hoe wordt er dan €50.000 euro opgehaald? “Teams betalen een bijdrage om mee te kunnen doen. Of je nu €5,- per persoon wil doneren of een hele lieve werkgever hebt die een hoger bedrag kan missen; alles is meer dan mooi meegenomen.”

Ook kun je meedoen met de online veiling waarbij je kunt bieden op een verrassingslunch, schilderijen en veel meer leuke zaken. Altijd al benieuwd geweest hoe een kubuswoning er van binnen uitziet? Tijdens het weekend van 2 en 3 april zetten 5 bewoners hun deuren open. Je mag zelf bepalen wat je wil betalen voor je bezoekje. En verder? Denk vooral mee. Alles kan en alles mag. Koekjes bakken of lege flessen verzamelen voor dit goede doel? Graag!

Twee dagen lang staat er ook een podium op het Piet Blomplein. Als jij je spotlight wil pakken, is dit je kans. Helmondse artiesten zijn van harte welkom om hun kunsten te vertonen. Zorgen voor gezelligheid, daar zijn we hier goed in.

Wil je meer weten over ’n Ouwe Sok en de actie, dan kun je een kijkje nemen op de website.