HomeComputerMuseum gaat verhuizen!

HELMOND – Het HomeComputerMuseum in Helmond gaat verhuizen. Op 1 februari 2020 heropent het museum de deuren op de hoek van de Noord Koninginnewal en de Kluisstraat.

De nieuwe locatie ligt tegenover de huidige plek van het museum, dat aan de Kluisstraat is gevestigd. Directeur Bart van den Akker noemt ruimtegebrek een belangrijke reden om te verhuizen. „Vooral voor de reparatieafdeling komen we plek tekort.” De nieuwe locatie is met ruim duizend vierkante meter twee keer zo groot als het huidige onderkomen.

Permanente plek

Een andere reden om te verhuizen, is dat het tijdelijke huurcontract van het museum afloopt. Ooit bestond het idee dat het museum samen met het EDAH-museum en de draaiorgels onderdak zou krijgen in de leegstaande graveerderij van Vlisco. „Maar dat gaat niet door, dus moesten we een permanente plek vinden”, aldus Van den Akker.

Nu het HomeComputerMuseum voor langere tijd een pand heeft gevonden, wil de organisatie de inrichting ervan gaan verbeteren. „Nu is het een beetje rommelig. Op de nieuwe locatie willen we het goed inrichten. Toekomstbestendig, dus met ledverlichting en energiezuinige maatregelen. We zien het als een professionalisering.”

Crowdfunding

Voor de nieuwe inrichting heeft het museum geld nodig. Dat hoopt het via crowdfunding binnen te halen. Het HomeComputerMuseum draait op vrijwilligers. Sinds de opening anderhalf jaar geleden, wisten zo’n zevenduizend bezoekers de Kluisstraat te vinden.

Recent zei Van den Akker dat het aantal nog wel omhoog mag om van het museum een rendabele onderneming te maken. „Maar we hebben nu voldoende omzet om te kunnen verhuizen. Bovendien verwachten we groei op de nieuwe locatie. We liggen straks met de ingang aan de Noord Koninginnewal, daar is veel meer loop.”

Virtual reality

Het HomeComputerMuseum herbergt een collectie van zo’n tweehonderd (voorlopers van) computers en spelcomputers. Op de nieuwe locatie kunnen bezoekers straks ook virtual reality spelen, ofwel levensecht gamen. Dat deel van het museum wordt verzorgd door VR Arcade.

BRON: ED.NL