Terug naar overzicht

Programma Open Monumentendagen in centrum Helmond

Het weekend van 10 en 11 september staat helemaal in het teken van kunst en cultuur. Want naast het Helmond Art Festival op 11 september, staan ook de Open Monumentendagen op het programma. Op deze dagen kun je gratis naar binnen bij het kasteel en de Sint-Lambertuskerk. Een buitenkansje!

Sint-Lambertuskerk
De leden van het kerkwachtersgilde zijn aanwezig om je uitgebreid te vertellen over het interieur van de kerk, de restauraties, de muurschilderingen en de plannen. Dit is een mooie gelegenheid om de restauratiewerken van de afgelopen zes jaar te bekijken. Ook is er een foto-expositie over de restauratie van het hoofdaltaar, de beelden die op het altaar staan en het Maria-altaar.

Wanneer: 10 september 10.30 – 16.00 uur
Kosten: gratis entree

Kasteel Helmond
Beleef de bijna 700 jaar oude en grootste waterburcht van Nederland. Verwonder je over de pareltjes uit de stadshistorische collectie, en beleef de verhalen van de kasteelbewoners door de eeuwen heen.
Momenteel kun je de tentoonstelling ‘Duurzaam leven in de steentijd,’ bekijken. In Helmond zijn diverse vindplaatsen met sporen van jagers en verzamelaars uit de steentijd. In vitrines kun je allerlei stenen werktuigen, maar ook botresten van dieren, maalstenen en reconstructies van bijlen van gewei en steen bewonderen.

Leuk voor het hele gezin:
-Maak je eigen grottekening met houtskool en laat zien hoe jij zou leven in de steentijd.
-Beleef het eeuwenoude kasteelverhaal en leer meer over de vier kasteelfamilies en de adelijke bewoonster van de houten voorloper van het kasteel: Maria van Brabant.
-Spelen en speuren door de kelders van het kasteel en bezoek de authentieke kasteelzolder. Wie heeft de brand veroorzaakt in 1549? Waargebeurd! Ontdek dit zoldermysterie onder begeleiding van de gids.

Wanneer: zaterdag 10 september en zondag 11 september
Tijden: beide dagen van 10.00 -17.00 uur
Kosten: gratis entree!

Ook Kunsthal Helmond is dit weekend gratis te bezoeken.