Wie gaat Geraldine van Rose Garden vervangen?

Ze is zeventig, het is mooi geweest. Maar Geraldine Setz bleef er wel wakker van. ,,Vooral omdat er geen opvolger is.” Met het stoppen van de zeventigjarige Helmondse verdwijnt ook The Rose Garden, de openbare toilet in het centrum van Helmond. Tenzij zich nog een opvolger aandient. 

Noem Setz geen wc-juffrouw. ,,Ik ben de onderneemster van het stadstoilet”, betitelt ze zichzelf.  Hoewel de Helmondse nog een maand doorgaat, was op oudejaarsdag haar officiële afscheid. Vaste klanten kwamen dit keer niet voor een sanitaire stop, maar om te proosten en herinneringen op te halen. Want Setz heeft natuurlijk heel wat meegemaakt in veertien jaar. Over de bijzondere momenten wil  ze niet uitweiden: ,,Mensen hebben recht op privacy.” Wat op het stadstoilet gebeurt, blijft op het stadstoilet.

Er zijn zelfs mensen die uit een restaurant komen en hier naar het toilet gaan

Geraldine Setz, Rose Garden

Ze wil wél vertellen dat negentig procent van de klanten schatten van mensen zijn. En de rest? ,,Die zijn onbeschoft, grossieren in grof taalgebruik en verzieken je hele dag.” Het mooie overheerst. ,,Ik heb heel wat baby’s op de schoot gehad, in allerlei kleuren. Van mama’s en papa’s die naar het toilet moesten.”  Sommige mensen storten hun hart uit bij haar. ,,Ze vertrouwen mij. Dat had ik ook al in de kroeg.”

Hartstilstand

Want Geraldine heeft een heel verleden in dienstverlenende beroepen. Ze stond jarenlang in de kapsalon en had in de Molenstraat de Marinabar. Onder de mensen zijn, dat was de drijfveer om door te gaan, ook na een hartstilstand. ,,Het gebeurde tijdens een Kasteeltuinconcert, dat was mijn geluk. Er was direct hulp.”

Naar het toilet gaan bij Geraldine is een beleving. Door de inrichting, met ingelijste posters aan de muur en een piano. Speelt er ooit iemand op? ,,Welnee, die is puur ter decoratie. Het ding is zo vals als wat.” Hygiëne is haar handelsmerk. Na elk bezoekje wordt er schoongemaakt. ,,Er zijn zelfs mensen die uit een restaurant komen en hier naar het toilet gaan.”

Het is altijd schoon

Teun Schippers en Yamina Boujdid komen daarom ook met hun kinderen hier. ,,Het is altijd schoon”, zegt Teun na het verschonen van de jongste.  ,,Dat heb ik elders wel anders meegemaakt”, stelt Yamina. ,,Dan ga ik niet, dan verwissel ik de luier op de achterbank van onze auto.” Heel jammer dat Geraldine stopt, vinden beiden.

Die koestert de warme reacties van klanten. En de brief van burgemeester Elly Blanksma. Setz heeft nog een boodschap: ,,What I did, I did it for you Helmond. Expres in het Engels, want er komen ook buitenlandse klanten. Veel Oost-Europeanen.”

Bij haar afscheid kan er maar één lied klinken: ‘I Never Promised You A Rose Garden’.

BRON: ED.nl


Alle berichten