Terug naar overzicht

Online activiteiten voor jongeren uit Helmond

De coronamaatregelen en de strenge lockdown hebben een grote impact op de jeugd. Zo ook in de gemeente Helmond. Nu sociaal contact maar beperkt mogelijk is, wil de Helmondse jeugd graag online en interactief activiteiten beleven. Om die wens te vervullen lanceert de gemeente samen met ondernemers, organisaties en stichtingen het digitale platform ‘Helmond Hangout’. Hier kunnen jongeren de komende 10 weken tot wel 150 verschillende workshops (hangouts) volgen. En als de lockdown voorbij is, weten de jeugd, verenigingen en ondernemers elkaar ook offline te vinden.

De jeugd is een belangrijke groep inwoners van de gemeente Helmond. Wethouder Cathalijne Dortmans beaamt dit: “Samen met een groep betrokken kinderen en jongeren hebben we een speciale jeugdagenda opgesteld. Hierop staan allerlei onderwerpen die we samen met de jeugd, inwoners en organisaties in de stad oppakken. Met het Platform Helmond Hangout bieden organisaties en ondernemers uit de stad jongeren in deze tijd moeilijke tijd de afleiding die ze nodig hebben. Daarnaast willen dat dit een blijvend platform voor jongeren wordt.”

Tijdens het laatste Jeugdvriendelijke Stad overleg, gaven de jongeren aan dat zij, na een periode van veel thuis zijn en thuisonderwijs, behoefte hebben aan activiteiten. De wethouder zocht hierop contact met centrummanager Linda Haverkamp en ondernemers om invulling te geven aan deze wens.

Hangen met bekende Helmonders

Op het digitale platform ‘Helmond Hangout’ kunnen jongeren meedoen aan diverse online interactieve activiteiten. Het aanbod is heel divers en voor jongeren van 6 tot en met 18 jaar. Van alcoholvrije cocktails shaken en een visueel dagboek maken tot leren beatboxen, dansworkshops en online sportlessen. Een aantal hangouts wordt gegeven door bekende stadsgenoten.

Zo geeft sterrenchef Jermain de Rozario een kookles samen met zijn kinderen, organiseert Nieky Holzken, samen met zijn veertienjarige zoon Geraldo, een online kickboxclinic en verzorgen ook andere Helmondse sporthelden, zoals Bob de Voogd en Judith Meulendijks, gave hangouts en gaat burgemeester Elly Blanksma virtueel in gesprek met jongeren. Altijd al een profvoetballer willen worden? Volg dan de hangout van Helmond Sport.

“Wat dit project uniek maakt, is niet alleen de samenwerking en verbinding tussen verschillende stichtingen, ondernemers en verenigingen, maar ook de bundeling van alle activiteiten op 1 platform”, legt centrummanager Linda Haverkamp uit.

Jongeren hoeven niet op allerlei plekken van verschillende initiatiefnemers te zoeken. Ook gaat de uitdrukking ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ op bij dit project. “Voor de aanbieders van de hangouts is dit een mooie gelegenheid om jongeren kennis te laten maken met hun organisatie of onderneming. Zodra de coronamaatregelen het toelaten is het de bedoeling om de hangouts niet alleen online maar juist ook offline aan de jeugd aan te bieden. De intentie is er in ieder geval om het platform een structureel karakter te geven. Zo kan de jeugd straks ook op 1 platform zien welke activiteiten en evenementen er voor hen georganiseerd worden in Helmond.”

Aanmelden voor de Hangouts

Alle jongeren uit Helmond kunnen zich op het platform aanmelden voor de online events, demo’s, Q&A’s, games en workshops. Er zijn 2 leeftijdscategorieën: 6-11 jaar en 12-18 jaar. Alle activiteiten zijn gratis. Met een aantal hangouts kunnen jongeren, zelfs tot 10 uur, maatschappelijke stage lopen door het volgen van diverse hangouts.

De muzikale opening is op 25 maart. Tijdens het Lanceringsevent Helmond Hangout treden muziekartiesten en dj’s digitaal op van 19:30-21:30 uur.

Zondag 28 maart haalt Helmond Hangout BIZZEY naar de jongeren toe met een live optreden en Q&A.

Kijk voor een overzicht van alle hangouts de website www.helmond-hangout.nl. Volg Helmond Hangout op social media om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

Helmond Hangout is tot stand gekomen vanuit de samenwerking tussen onder andere Gemeente Helmond, Stichting Helmond City Events, Centrummanagement Helmond/Helmond Marketing en lokale ondernemers. Tevens valt Helmond Hangout onder het project Jeugdvriendelijke stad van de Gemeente Helmond.

www.helmond-hangout.nl